Als de zon schijnt moet je zonnecrème smeren. Dat weet iedereen. Maar weet je ook hoe je dat op een correcte manier doet? Ik merk dat mensen heel vaak dezelfde foutjes maken. De grootste fout is natuurlijk om je niet of te laat in te smeren, maar ook als je jezelf wel insmeert, moet je dat goed doen. Lees even verder en kijk of jij het ook nog beter kan doen met je zonnecrème.

Fout 1: je zonnecrème is vervallen

Net zoals bij eten, kijk je ook bij zonnecrème best even naar de vervaldatum. Het mag verleidelijk zijn om wat centjes te besparen en de overschot van vorig jaar nog te gebruiken, maar de actieve ingrediënten in de crème verliezen hun kracht na verloop van tijd. Dat betekent dat ze minder effectief beschermen. Opletten dus!

Fout 2: Je gebruikt te weinig

Als het over zonnecrème gaat is meer altijd beter. Maar je wil natuurlijk ook niet een hele fles in één keer opsmeren. Wanneer is het genoeg? Wanneer je je hele huid gelijkmatig bedekt heb met crème en je bij het insmeren voelt dat er een laagje op je huid ligt. Als je twijfelt, smeer je beter meer op je huid. Weet bovendien dat zonnecrème maximum twee uur houdt. Je huid verbruikt de werkzame stof  en zweten en zwemmen zorgen ervoor dat de crème nog sneller verdwijnt. Smeer je dus best om het uur in.

Fout 3: Je smeert enkel zonnecrème als de zon schijnt

Het lijkt onlogisch om je ook op een bewolkte dag in te smeren, maar het is niet omdat je de warmte van de zon niet voelt of omdat je ze niet kan zien, dat ze geen schade toebrengt aan je huid. UV-stralen dringen ook door de wolken en je kunt ook dan verbranden zonder zonnecrème.

Fout 4: Je gelooft dat zonnecrème tegen water kan

Zonnecrème kan maximum een uur tegen water. Daarna moet je opnieuw smeren. Laat je dus niet wijsmaken dat je crème waterbestendig is. Als je uit het water komt, smeer je best opnieuw. En de gouden regel blijft: elk uur smeren.

Fout 5: Je geeft veel geld uit aan een crème met de hoogste factor

De regel is simpel, hoe hoger de factor, hoe beter een crème beschermt. Maar weet wel dat een crème van factor 60 je niet dubbel zo goed beschermt als een crème met factor 30.  Veel dermatologen raden dan ook een crème met factor 30 aan: die blokkeert 96% van de straling. Alle factoren daarboven bieden dus nog maar minimale extra bescherming.

Fout 6: Je gebruikt geen aparte crème voor je gezicht

De crème voor je lichaam is niet echt geschikt voor je gelaat. De crème bevat geen stoffen om huidveroudering tegen te gaan – belangrijk voor je gelaat! – en is tegelijk vrij vettig. Dat vergroot dan weer de kans op puistjes. Een crème speciaal voor je gezicht is de beste oplossing.

Fout 7: Je rekent alleen op je zonnecrème

Zonnecrème beschermt je niet volledig tegen de stralen van de zon. Je kan best nog een hoed, zonnebril en beschermende kledij dragen tijdens de uren dat de zon het meest intens schijnt.