Iedereen heeft een andere huid. Het is dan ook erg belangrijk om een reinigings- en verzorgingsproduct te gebruiken dat bij je huidtype past. Maar hoe weet je welk huidtype jij hebt? In deze blogpost geef ik een overzicht van de vier meest voorkomende huidtypes.

Normale huid
Heb je een normale huid, dan voelt je huid soepel en zacht aan. Een normale huid heeft een goede doorbloeding en een matte, gelijkmatige glans. De poriën zijn niet verwijd en licht zichtbaar.

Droge huid
Bij een droge huid produceren je talgklieren te weinig talg, waardoor je huid niet voldoende vocht kan vasthouden. Een droge huid is gevoelig voor uitdroging. Dat kan bij koud droog weer, maar ook in de buurt van airconditioning of als je regelmatig een hete douche neemt.

Een droge huid voelt uiteraard droog aan en is meestal dunner. Je huid ‘trekt’ sneller, vooral na het wassen, en is geneigd om te schilferen. Ze kan ook allergische reacties vertonen. De poriën zijn klein en nauwelijks zichtbaar en je huid heeft een matte glans.

Vette huid
Bij een vette huid werken je talgklieren juist te hard. Ze produceren meer huidvet dan nodig, wat het glimmende uiterlijk verklaart. Een voordeel aan een vette huid is dat je huid minder snel huidveroudering vertoont.

Een vette huid is glimmend, vooral op de T-zone (voorhoofd, neus en kin),  grover en vertoont geregeld onzuiverheden. De poriën zijn verwijd en duidelijk zichtbaar.

Gevoelige huid
Een gevoelige huid herken je aan het feit dat ze gemakkelijk geïrriteerd raakt. Typische reacties zijn jeuk en een branderig gevoel. Na een wasbeurt voelt je huid droog aan en jeukt ze op bepaalde gedeeltes. Vaak ontstaan er schilferachtige plekjes en ook roodheid komt vaak voor.

Mensen met een gevoelige huid hebben ook sneller last van temperatuursschommelingen en reageren heftiger op niet op hun huidtype afgestemde producten.

Uiteraard zijn dit algemene omschrijvingen. Om exact te bepalen welke behandeling en welke producten goed zijn voor jou, kan je een huidanalyse laten doen bij een schoonheidsspecialiste of een dermatoloog.