Je hoort mensen wel eens zeggen: ik heb weer last van een eksteroog op mijn voet. Maar wat is zo’n eksteroog precies? De correcte Nederlandse naam voor een eksteroog is eigenlijk likdoorn (in het Latijn wordt dat clavus). 

Het is een, vaak pijnlijk, naar binnen groeiende eeltplek, die voorkomt op plaatsen waar druk en/of wrijving op je huid wordt uitgeoefend. Daardoor wordt er op zo’n plek meer eelt gevormd, dat naar binnen gaat groeien.

In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten. Die herken je aan de donkere kleur. Een likdoorn of eksteroog is zeer pijnlijk: vergelijk het maar met een kleine spijker in je voet.

Likdoorns komen meestal voor op de voetzolen, op de bovenkant van de tenen, op de teentoppen, en tussen de vierde en vijfde teen. Ze zijn gevoelig voor druk op de plek zelf, terwijl wratten bijvoorbeeld juist pijnlijk zijn wanneer er vanaf de zijkanten druk op uitgeoefend wordt.

Om likdoorns te voorkomen, zorg je voor goed passend schoeisel en een regelmatige voetverzorging bij een schoonheidsspecialiste of pedicure. Die kan je eelt verwijderen en eventueel ook likdoorns voorzichtig wegsnijden om de directe pijn weg te nemen.

De kans bestaat dat likdoorns in een eerste fase nog terugkomen, zodat een vervolgbehandeling aan te raden is.